CANLI DESTEK
Resmi Gazetede'ki tanımıyla Gıda Bankacılığı, "Bağışlanan veya üretim fazlası sağlığa uygun her türlü gıdayı tedarik eden, uygun şartlarda depolayan ve bu ürünleri doğrudan veya değişik yardım kuruluşları aracılığı ile fakirlere ve doğal afetlerden etkilenenlere ulaştıran ve kar amacı gütmeyen dernek ve vakıfların oluşturduğu organizasyonlardır" diye tarif etmektedir.

Gıda Bankacılığı'nın faydalarını anlatmadan önce Gıda Bankacılığı'nın tanım ve açıklamasına göz atalım. 

Resmi Gazetede'ki tanımıyla Gıda Bankacılığı, "Bağışlanan veya üretim fazlası sağlığa uygun her türlü gıdayı tedarik eden, uygun şartlarda depolayan ve bu ürünleri doğrudan veya değişik yardım kuruluşları aracılığı ile fakirlere ve doğal afetlerden etkilenenlere ulaştıran ve kar amacı gütmeyen dernek ve vakıfların oluşturduğu organizasyonlardır" diye tarif etmektedir.  Günümüz sosyal devlet kavramında devletin rolü sadece piyasaların adil ve verimli rekabet etmesini sağlamak, adaket, savunma, güvenlik gibi hizmelerden ibaret değildir. Aynı zamanda Sosyal Devlet olmanın bir gereği olan beşeri sermayenin farkında olarak eğitim, sağlık, sosyal güvenlik, konut sahibi yapmak, sosyal hizmet alanlarının verimli bir şekilde işlemesi için makro politikalar oluşturmak, oluşturulan politikaları hızlı ve etkin bir şekilde uygulayarak yoksullukla mücadele etmesidir. 

Devlet, gıda bankacılığı aracılığını teşvik etmekte ve bedelsiz olarak temin edilen yardım/bağışlar aracılığı ile açlık ve yoksulluk koşullarının hafifletilmesini amaçlamaktadır. Gıda Bankacılığı kapsamında faaliyet gösteren organizasyonlar sayesinde ticari işletmeler hem bozulmak veya yok olma riski ile karşılaşabilecekleri ürünlerini değerlendirmekte hem de devlet tarafından sağlanan vergi avantajlarından yararlanabilmektedirler. Elbette gıda bankacılığının en temel unsurlarından biri de sosyal adalatin sağlanarak israfın önüne geçmektir. 

Özetlemek gerekirse Gıda Bankacılığı ihtiyaç sahibi, fakir, yoksul, yetim, öksüzler ile çeşitli nedenlerle piyasaya süremedikleri veya mali olarak yeterli verimi alamadıkları ihtiyaç fazlası gıdaların bulunduğu gerçek ve tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar arasında bir köprü olan, israfı ve yoksulluğun azalması, sosyal adaletin sağlanmasına katkı veren organizasyonlardır.  Bu organizasyonda gıda bankacılığı yapan ve kar amacı gütmeyen vakıf ve dernekler köprü görevi görerek toplanan/bağışlanan ürünlerin düzenli ve sağlıklı bir şekilde ihtiyaç sahibi kişilere ulaştırılmasını sağlamaktadır. Bu organizasyonlarda gıda bankacılığı yapan ve kar amacı gütmeyen vakıf ve dernekler aracı görevini görmekte, gıda ürünlerinin ihtiyacı olanlara düzenli ve sağlıklı bir şekilde ulaştırılmasını sağlamaktadır. 

Peki gıda bankalarının özellikleri nelerdir? 

Tüzüğünde veya senedinde ihtiyaç sahiplerine gıda, temizlik, giyecek, yakacak yardımı yapabilmesi ile ilgili hükümler bulunan ve kar amacı gütmeyen dernek ve vakıfların birçok özelliği vardır. Gelin bunlara beraber bakalım.

     - Gıda maddelerini güvenli, etkili ve sağlığa uygun bir şekilde depolanması, ihtiyaç sahiplerine dağıtılması, bunun için gerekli olan organizasyonel, teknik kapasite ve personele sahiptirler.
     - İhtiyaç sahibi kişilere dağıtılan yardımlar tamamen ÜCRETSİZ olup, üçüncü kişilere satılmaz ve dağıtım için ek bir ücret, komisyon, kar talep etmez.
     - Ürün dağıtımında temel unsur dağıtrm yapılacak kişilerin temel ihtiyaç maddelerini satın alma güçlerinin olmaması veya afetzedelerden olmasıdır
     - Dağıtılan ürünlerin son kullanma tarihinin sürekli güncel ve geçmemiş olması için çalışma yürütüp, sağlığa zararlı ve standartlara uygun olmayan ürünlerin dağıtımını yapmaz
     - Gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek veya vakıflar başka alanlarda da faaliyet gösterebilir.
     - Gıda bankalarına yapılan bağışlar şartlı olarak ücretsiz olarak ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere yapılır
     - Gıda bankacılığı faaliyeti gösteren dernek veya vakıflar bu ürünlerin depolanması, tasnif, sergilenmesi ve dağıtılması için özel alanlar tahsis ederler.
     - İhtiyaç sahibi kişilere yapılan dağıtımlarda kişilerin onurunun zedelenmesine neden olabilecek tutum ve davranışlardan uzak dururarak gerekli önlemi alırlar.
     - Gıda bankalarına gelen bağış ve yardımlar sadece ihtiyaç sahiplerine dağıtılarak, dernek veya vakıf yönetici, üye ve yakınlarına dağıtımı yapılmaz
Tüm bu özellikleri saydıktan sonra şimdi de Gıda Bankacılığı'nın faydalarını ele alalım. 

Gıda Bankacılığı isminden dolayı sadece gıda yardımı yapmamaktadır. Gıda bankaları ihtiyaç sahibi kişilere gıda yardımının yanı sıra bakıma muhtaç, sokakta kalmış kimsesizler, işsiz veya yeterli/düzenli geliri olmayan aileler, her türlü afete maruz kalmış kişilere gıda, yakacak, giyim, ayakkabı, temizlik malzemesi, istihdam, evlendirme, ev kurma vb bir çok alanda destek sağlamaktadır. Bu amaçla yardıma muhtaç kişilerin topluma geri kazandırılması için gerekli çalışmaları yaparken hiçbir dil, din, ırk, mezhep, düşünce veya benzeri bir fark gözetmeksizin siyasi düşünce yapısına bakmasızın hareket ederek çalışmalar yürütür. 

Gıda bankacılığının bir başka faydası ise devlet tarafından yeterli kaynağın ayrılamadığı alanlarda sosyal sorumluluk üstlenerek çözümün bir parçası haline gelirler. Yine ihtiyaç sahibi kişilere destek sağlamak adına gıda bankacılığı mikro kredi ve mikro finans faaliyetleri veya benzer uygulamalar yürütebilmektedir. Bu durum özelikle ev hanımlarının gelir getirici faaliyetlerde bulunarak yaşamlarını idame ettirmelerini sağlaması açısından önemli bir yere sahiptir. Bu durum aynı zamanda ev hanımlarının kendi başlarına geçinmelerini sağlayarak bireysel olarak fakirlik sorunun ortadan kaldırmakta, kadınların ekonomik pozisyonları ve toplumdaki konumunu olumlu yönde etkilemektedir. 

Türkiye'nin sosyal bir hukuk devleti olmasının doğal getirisi olarak gelir dağılımındaki dengesizliklerin giderilmesine ve ihtiyaç sahibi kişilkerin desteklenmesine yönelik sosyal politilkalar, toplumsal dayanışmanın güçlendirilmesi ve sosyal barışın korunması açısından gıda bankacılığı önemli bir yer tutmaktadır. Yoksullukla mücadele kapsamında bireyin toplumsal çıkarlar ve menfaatlerinin öne çıkarılması, dayanışmanın güçlendirilmesi amacıyla bağışlanan üretim veya ihtiyaç fazlası her türlü gıda, giyim, yakacak, eşya vb ürünlerin açlık sınırı altındaki kişilere dağıtılmasında gıda bankaları köprü vazifesi görerek çok önemli bir görev gerçekleştirmektedir. 

Gıda bankacılığı yosullukla mücadele noktasında önemli bir işleve sahiptir. Toplum için nitelikli sosyal hizmet, sosyal fayda sağlayabilmekte, ihtiyaç sahibi kişilere sağlıklı ve kaliteli gıdaları ücretsiz olarak sunmaktadır. Bu sayede toplumdaki refah seviyesinin artması, gelir dağılımındaki dengesizliğin giderilmesi adına kilit role sahiptir. Toplumsal sorunların gündeme gelmesi ve çözüm odaklı yaklaşımların geliştirilmesine öncülük etmesi açısından da ayrıca önemli bir görev üstlenmektedir. 

İşsizlik konusunda çözüm önerileri ortaya koyarak hayata geçirilmesi adına çalışmalar yürüten Gıda Bankaları, toplumsal gelişmenin ilerlemesine, istihdam oranının artırılarak yoksulluğun azaltılmasına ve ihtiyaç sahibi kişilerin ekonomik olarak dengeli bir yaşam sürmelerine katkıda bulunan Gıda Bankacılığı bu sayede hem istihdama büyük bir katkıda bulunmakta hem de işsizliği azaltılmasına hem de bireylerin topluma geri kazandırılmasına katkıda bulunmaktadır.

Hızıreli Sosyal Yardımlaşma Derneği olarak bizler de Gıda Bankacılığı kapsamında çalışmalarımızı şuan için sadece Balıkesir merkezde faaliyetlerimizi yürütmekte olup bağışçı ve hayırseverlerimizin de desteği ile yerelde, ulusalda ve uluslararası alanda yaptığımız ve yapacağımız çalışmaları yaygınlaştırmak adına tüm gayretimizle çalışmalarımızda devam etmekteyiz. 




Çalışmalarımızı Takip Edebileceğiniz Sosyal Medya Hesaplarımız;

   







 




"Hızıreli Derneğinin Hiçbir Vakıf, Kuruluş Kişi ya da Kişiler ile Bağlantısı Yoktur. Gücünü Hayırseverlerden Alan Tamamen Bağımsız Bir Sosyal Yardımlaşma Derneğidir."

© Tüm hakkı saklıdır. İzinsiz kopyalanamaz.
Çağrı Merkezi
444 4 917
MND Ajans